Anhörig till en boende vittnar om hur personalen tjatar om läggning redan vid 17-tiden på ett av äldreboendena i Hässleholm.

Anhörig till en boende vittnar om hur personalen tjatar om läggning redan vid 17-tiden på ett av äldreboendena i Hässleholm. Foto: Mostphotos/genrebild

Anhörig: Äldre på boende tvingas lägga sig klockan 17

Innebär att boende blir utan mat och dryck allt för många timmar

HÄSSLEHOLM

. En av de anhöriga till en boende på ett äldreboende i Hässleholm har reagerat på att de gamla ibland får gå till sängs redan klockan 17 på eftermiddagen. Vilket innebär att de missar hela kvällen, något man nu slår larm om.

Av
Paola Nordgren

Enligt den anhörige så är den är situationen inte rimlig och man poängterar dessutom att den tidigare läggningen innebär att de äldre blir utan både dricka och kvällsfika, rapporterar Norra Skåne.

– Jag blir väldigt ledsen och bedrövad om det är så som det beskrivs. De äldre ska få vara uppe till elva eller tolv om de så vill, säger chefen för särskilda boenden i kommunen, Maria Elfblad, till tidningen.

Hon ska nu också ha tagit kontakt med övriga enhetschefer och informerat om vikten av en värdig äldreomsorg, där varje enskilds önskemål ska ses över.

Den person som nu slår larm om situationen har valt att vara anonym för att inte dennes anhörig ska drabbas ytterligare men hon poängterar också i sitt brev att hon är orolig för övriga boende också då hon märkt att hennes egen anhörig lidit av att inte få någon dricka efter 17, särskilt under sommaren.

Om de äldre nattas redan runt 17-tiden innebär att de är utan mat upp till 16 timmar, vilket innebär att boendet i så fall inte uppfyller Socialstyrelsens riktlinjer.

Enligt Maria Elfblad är det dock varje brukares rättighet att fortsätta leva livet fullt ut även om man valt att bo på ett äldreboende.

– Man ska själv få välja när man ska gå och lägga sig och när man ska stiga upp, säger Maria Elfblad.

Publicerad 07 August 2019 00:00