Kyung-Jin Cho, Swing Jam, installationsbild.

Kyung-Jin Cho, Swing Jam, installationsbild. Foto: Kyung-Jin Cho

Kyung-Jin Cho på Wanås Konsthall

Flera olika utställningar visas under hösten

WANÅS.

Hösten på Wanås innebär flera nya utställningar. Bland annat skildrar Kyung-Jin Cho sina upplevelser från jordbävningen i Seoul 2016 genom sin konst.

Av
Paola Nordgren

Utställningen av Kyung-Jin Cho har fått namnet Swing Jam och är en ljudinstallation som har sin utgångspunkt i konstnärens upplevelser från Seoul 2016. Dessutom kommer hon också att presentera ett alldeles nytt projekt som för första gången någonsin visas på just Wanås och som även det innebär ljud och rörelse. Konstnärens egen förhoppning är att skapa en spirituell upplevelse för besökarna.

– Jag använder ljud som mitt främsta element eftersom ljud har vibrationer, som en jordbävning. Utifrån forskning om keramikkrukor i relation till vibration beroende på skala, tjocklek och material, vill jag tillverka storskaliga krukor för att uppnå starkare vibrationer från ljud, och hitta en metod för att interagera med slumpmässiga rörelser. Slumpmässigheten representerar en längtan och makt i naturen, berättar Kyung-Jin Cho i ett pressmeddelande.

Utställningen Swing Jam består av nio drejade skålar placerade på ett cirkelformat podium. Från taket hänger tre träkläppar som sätts i rörelse, och likt ett klockspel, skapar klangerna från skålarna olika toner.

Kyung-Jin Cho var en av de 29 utvalda deltagare i Ung Svensk Form 2018, och hennes utställning Swing Jam har bland annat visats på Malta. Utställningen går att se på Wanås mellan den 28 september och 22 december.

Även årets stora utställning just nu på Wanås, Not A Single Story II, visas i skulpturparken och inomhusbyggnader och pågår fram till 3 november 2019. Den externa utställningen, Blickachsen 12 – Bad Homburg, Tyskland visas till och med den 6 oktober.

Publicerad 08 August 2019 10:53