Livstid. Det blir domen för Hässleholmaren som högg ihjäl sin fru inför ögonen på barnen.

Livstid. Det blir domen för Hässleholmaren som högg ihjäl sin fru inför ögonen på barnen. Genrebild: Mostphotos

Högg ihjäl fru och försökte mörda dotter – livstidstraff står fast

Hovrätten går på tingsrättens linje

HÄSSLEHOLM.

Det blir livstids fängelse för den 43-årige man som högg ihjäl sin fru och försökte mörda sin dotter i deras lägenhet i Hässleholm. Hovrätten ser inga förmildrande omständigheter och mannen ska också betala ett stort skadestånd till sina barn.

Av
ANDERS G BERGQUIST

I februari i år kom larmet om att mannen huggit ihjäl sin fru och attackerat en av sina döttrar i lägenheten i centrala Hässleholm.

Lokaltidningen har tidigare kunnat berätta om att kvinnan vädjade om att få en egen lägenhet, men att socialen sa nej. De erbjöd istället psykologkontakt för kvinnan och det var när hon kom hem från ett av samtalen som den rasande maken högg ihjäl henne.

Socialtjänsten i Hässleholm håller på att se över ärendet för att utreda om mordet hade kunnat undvikas om hon fått den hjälp hon behövde, men det har ännu inte fattats beslut. Sannolikt har dock rättvisans kramar malt färdigt. Hovrätten fastställer tingsrättens dom, vilket innebär att han döms till livstids fängelse. Det är framförallt två försvårande omständigheter som hovrätten lyfter fram: Dels att mannen också försökte mörda ett av sina barn, dels att barnen blev vittnen till det mycket brutala mordet.

Mannen krävde i första hand att frias och i andra hand att dömas till ett tidsbestämt straff eller rättspsykiatrisk vård. Den psykiatriska undersökningen visar dock att mannen inte lider av någon allvarlig psykisk störning och därför blir domen livstids fängelse.

Publicerad 09 August 2019 11:44