Marko Runne ser positivt på skivmarknaden som ser ut att växa igen.

Marko Runne ser positivt på skivmarknaden som ser ut att växa igen. Foto: Privat

Intresset för skivor växer igen – skivmässa väntar på Markan

"Det är kul att ungdomarna upptäckt skivvärlden igen"

Av
Paola Nordgren

Hallå där...

Marko Runne som arrangerar skivmässa på Markan i Hässleholm den 13 oktober

Hur ser intresset för skivor ut nu för tiden?

– Det har varit en liten svacka de senaste året, Men jag skulle nog säga att det är ett större intresse än någonsin för våra mässor i år. Vi har aldrig haft så många besökare som vi haft i år och även de yngre besökarna har hittat till mässorna, vilket jag tycker är väldigt roligt.

Hur mycket tid lägger du på mässor som denna?

– Vi arrangerar eller är med på väldigt stora mässor, bland annat i Lund och Malmö där vi är väldigt många säljare på plats. Men nu kände vi att vi ville anpassa mässorna även till lite mindre städer och kommer därför vid höstens tre stopp att vara mellan fyra till sex säljare, vilket också blir ett litet test för att se om detta koncept passar städer i storlek med Hässleholm.

Går det att konkurrera med den digitala branschen som numera är en stor del av artisternas liv?

– Vi säljer både CD, vinyl samt musikböcker och fördelen med vinyl är främst ljudet och tyngden. Sedan att kunna sitta och titta på ett fint omslag samtidigt som man lyssnar, det är något speciellt. Jag är också lite anti det digitala, artister idag överlever inte enbart av digitala nedladdningar.

Hur mycket tid lägger du själv på musik?

– Jag har en vinylsamling på 5000 skivor och det har tagit sina år att samla. Min första skiva köpte jag 1975, då var jag åtta år. Musiken och skivorna har blivit ett levnadssätt och jag har en förstående fru som vet att jag brinner för det här.

Vad bör man behålla om man står i valet och kvalet att göra sig av med sina gamla plattor?

– Punken i från 70-talet är många gånger värt en del precis som cd-skivor från 80-talet när de gjordes i små upplagor. De är svåra att få tag på idag och kan vara värda en del.

Någon skiva du fortfarande drömmer om?

– Ja, en maxisingel från Depeche Mode, jag har alla utom en färg och den vill jag ha. Den ligger mellan 8000-14 000 när den väl ligger ute men förhoppningsvis hoppas jag kunna göra ett klipp någon gång.

Publicerad 09 August 2019 00:00