Mannen får ersättning trots att han döms

Mannen får ersättning trots att han döms Foto: JK

Häktad dömdes för narkotikabrott – får 14 000 av staten

Får 1 000 kronor om dagen för psykiskt lidande – satt två veckor för länge

HÄSSLEHOLM.

Den 19-årige Hässleholmaren häktades för grovt vapenbrott och narkotikabrott, men dömdes enbart för vapenbrott. Därför får han nu 14 000 kronor för staten för att han satt häktad för länge. Det innebär nästan 1 000 kronor om dagen.

Den 17 augusti förra året häktades den 19-årige Hässleholmaren för grovt vapenbrott och narkotikabrott och åtalades senare. Han satt häktad i nästan tre månader, till den 14 december, då han släpptes i väntan på domen som kom den 21 december.

Han friades för misstankarna om grovt vapenbrott, men dömdes för narkotikabrott till skyddstillsyn. Hade han inte suttit häktad i tre månader är det sannolikt att han också hade fått avtjäna ett kortare fängelsestraff.

Mannen krävde ersättning på 127 000 kronor för bland annat psykiskt lidande, men Justitiekanslern prutade det kravet med ungefär 90 procent. De anser att han till stor del har sig själv att skylla och beslöt att han skulle få 13 750 kronor i ersättning för att ha suttit häktad under vad som möjligen var för lång tid.

Justitiekanslern slår fast att det fanns möjlighet för domstolen att döma mannen till tre års fängelse för de brott han begått. Därför skulle han normalt inte få någon ersättning alls.

JK skriver i sitt beslut att "Justitiekanslern tillämpar emellertid bestämmelsen på ett mer nyanserat sätt. Ersättning kan lämnas för en del av frihetsberövandet om det är uppenbart att detta har varat längre än vad som skulle ha varit fallet om brottsligheten från början hade bedömts på det sätt som slutligen skedde." Med andra ord: eftersom mannen friades från ena misstanken får han 13 750 kronor. Justitiekanslern anser att mannen suttit häktad 15 dagar "för länge" och därför får han nästan 1 000 kronor om dagen.

Publicerad 22 August 2019 00:00