Vindskyddet Birk invigdes i somras och snart får han sällskap av Ronja.

Vindskyddet Birk invigdes i somras och snart får han sällskap av Ronja. Foto: Thomas Lindahl

Hovdala får ett tredje vindskydd – tack vare bidrag

Gemensamma pengar gör satsningen möjlig

HÄSSLEHOLM.

I sommar stod två av Skåneledens vindskydd vid Hovdala färdiga för invigning. Tanken var att göra även ett tredje vindskydd men medel saknades för att genomföra bygget. Nu har Sparbanken Skåne och Sparbanksstiftelsen 1826 dock gått in med pengar vilket gör att ett tredje vindskydd kan bli verklighet.

Av
Paola Nordgren

De nybyggda arkitektritade vindskydden Birk och Birka vid Hovdala invigdes i somras och har sedan dess gjort succé även om notan gick på något mer än planerat. Det gjorde dock att man fick lägga det sista vindskyddet på is. Men tack vare Sparbanken Skåne och Sparbanksstiftelsen 1826 som tillsammans med kommunen nu gått in med ett bidrag på 100 000 kronor så kan man nu färdigställa det sista och största vindskyddet som fått namnet Ronja och som beräknas stå färdigt under hösten.

– Detta betyder att vi kan fortsätta utveckla vandringscentrumet på Hovdala. Möjligheterna ökar att nå ut brett till allmänheten och vi är övertygade om att satsningen även främjar turismen i området, säger Lars-Erik Williams, kommunekolog på Hässleholms kommun i ett pressmeddelande.

Planen är att lägerplatsen vid vandringscentrumet på Hovdala framöver också ska kunna nyttjas av skolklasser för pedagogisk verksamhet. De två mindre vindskydden rymmer mellan tre till fem personer och det sista som snart ska påbörjas kommer att kunna ge skydd för mellan sex till åtta personer för den som vill övernatta i vindskyddet.

– För Hässleholm är just naturen och de goda friluftsmöjligheterna en stor tillgång. Vi tror att vindskydden kommer att kunna skapa glädje för många och även bidra till profilering för kommunen. Vi ser satsningen som en investering i framtiden, säger Gunilla Bengtsson, bankchef på Sparbanken Skåne.

Publicerad 23 August 2019 00:00