Skåneveckan; Fokus på den psykiska hälsan

"Att våga prata om det är en av de viktigaste punkterna"

KRISTIANSTAD/HÄSSLEHOLM.

Varje år arrangeras Skåneveckan för psykisk hälsa i hela länet och i år firar man dessutom tio år med evenemanget som enligt Marie Gassne och Lenita Källström på psykiatrin i Kristianstad blir allt viktigare att lyfta för varje år som den psykiska ohälsan ökar.

– Detta gör vi tillsammans med en rad andra aktörer, kommuner, företag, föreningar och instanser som alla arbetar med psykisk hälsa på något sätt och är ett sätt att lyfta ämnet och sprida kunskap kring vår psykiska hälsa, berättar Marie Gassne, ansvarig för inflytandearbetet hos Psykiatrin i Kristianstad tillsammans med Lenita Källström.

Förutom att man i Kristianstad bjuder in till föreläsningen "Skärmen, Hjärnan och krafterna bakom" och musikalen "Det syns inte" på Kulturkvarteret den tionde oktober, av och med hjärnforskaren Sissela Nutley som på ett öppet och underhållande sätt kommer att ta upp ämnet, vad som händer i våra hjärnor i den digitala värld de flesta lever i idag. Så kommer man också att öppna upp för frågor och dialog, mingel och samtal kring dagens psykiska hälsa på Kulturkvarteret. Under veckan kommer det också att bjudas in till en rad olika evenemang i hela Skåne.

– Dessutom kommer vi att hålla öppet hus på vuxenpsykiatrin i Hässleholm den 7 oktober. Vi vill gärna öppna upp och visa vad det är vi gör här och personal kommer att finnas på plats för att svara på frågor och berätta om verksamheten, berättar Marie Gassne.

Psykiatrin ansvarar dessutom för föreläsningen, "Det går att bli fri från självdestruktivt beteende" som äger rum på Linneskolan i Hässleholm den 8 oktober. Anna Nilsson berättar då själv om sina egna erfarenheter och vägen till att bli frisk, efter självskadebeteende och ätstörning.

– Det är en viktig vecka och även om vi pratar en hel del om psykisk hälsa i dag så finns det mycket kvar att jobba med. Att vi vågar prata om det är en av de viktigaste punkterna. Det väntar dessutom en fullspäckad vecka där vi alla på något sätt belyser ämnet, psykisk hälsa, berättar Lenita Källström.

Allt fler vågar också söka hjälp för sitt mående idag.

– Det är inte alltid att psykiatrin är den hjälp man behöver. Ibland kan vi lotsa vidare och det viktigaste är att man inger hopp och att öka kunskapen om att det går att återhämta sig och bli frisk.

Skåneveckan för psykisk hälsa äger rum på en rad orter i hela Skåne den 7-13 oktober.

Publicerad 23 August 2019 00:00