Ulf Ivarsson tröttnade på matsvinnet och införde böter för den som slänger sin mat.

Ulf Ivarsson tröttnade på matsvinnet och införde böter för den som slänger sin mat. Foto: Privat

Restaurangens briljanta giv: Ät upp eller böta

Matsvinnet har minskat markant

DENNINGARUM.

Ulf Ivarsson på Denningarrums gård tröttnade på all mat gästerna slängde efter att ha ätit på gårdens restaurang. Det fick honom att sätta upp en skylt med böter för matsvinn, vilket har gett positiva resultat.

Av
Paola Nordgren

– Matsvinnet har minskat markant sedan vi satte upp denna skylten för tre år sedan, vilket vi är väldigt glada för. Tanken var egentligen inte att straffa någon utan att försöka bidra till att minska det stora matsvinn som vi faktiskt har här i landet, säger Ulf Ivarsson.

På gården har man under sommarmånaderna varje år buffé i form av husmanskost, vilket innebär 7-8 rätter att smaka på dagligen. För en del av gästerna har det tidigare varit svårt att välja, vilket har gjort att man gärna smakar av allt och slänger det man inte orkat äta upp.

– Vi tycker det är fel att slänga bra mat bara för att man tagit för mycket och vi tröttnade helt enkelt på all den mat som slängdes. När det är buffé och man själv tar maten, då tycker vi att man inte ska behöva slänga något. Vi uppmanar istället att ta mat fler gånger men äta upp det man har på tallriken.

Sedan skyltarna kom upp är det en bråkdel mat som slängs jämfört med tidigare. Skyltarna om böter för matsvinn har visat sig göra skillnad.

Foto: Privat

– Det står en bössa vid papperskorgarna, där man kan lägga en slant om man har mat kvar på tallriken. Visst händer det att det fuskas och att folk slänger utan att betala de 40 kronorna som vi satt som en symbolisk bötessumma. Så det blir inte många kronor i bössan men i fjol hamnade några tusen kronor i börsen som gick oavkortat till Rädda Barnen, berättar Ulf Ivarsson som hoppas att fler restauranger kommer att ta efter och hjälpa till att minska på matsvinnet.

Ulf Ivarsson märker också att de som har svårast att ta rätt mängd mat är föräldrar som lägger upp mat på tallriken till sina barn.

– Då tas det lite av varje och tyvärr slängs ofta det mesta. Men vi hade en skoklass här för inte så längesedan och berättade om vår syn på matsvinnet. De lämnade inget kvar utan gick istället flera gånger och fyllde på. Mycket handlar om att lära sig tidigt och i de flesta fall har våra gäster numera tagit till sig och lyssnat till vår önskan om att inte slänga mat.

Publicerad 25 August 2019 08:22