Hundgården var alldeles för liten och saknade både sovplats och tak att krypa under

Hundgården var alldeles för liten och saknade både sovplats och tak att krypa under Foto: Genrebild/Mostphotos

Hundägare anmäls för vanvård

Flera brister i djurhållningen upptäcktes efter kontroll

VITTSJÖ

. En rad brister i djurhållningen upptäcktes när Länsstyrelsen gjorde en oanmäld kontroll hos ett par i Vittsjö. Hundarna som bodde hos paret var alla undernärda och någon i så dåligt skick att de behövde veterinärvård. De saknade dessutom vatten och hundgården var full med avföring.

Redan 2014 fick Länsstyrelsen in en anmälan om kvinnans djurhållning i Vittsjö. Vid en kontroll då upptäckte man att en av kvinnans hundar var under normalt hull och borde undersökas av veterinär som åtgärd. Nyligen gjordes dock ännu en kontroll efter att en ny anmälan kommit in om vanvård. Länsstyrelsen gjorde då bedömningen att samtliga hundar var under normalt hull och att en av hundarna var i behov av vård. Vidare uppmärksammades bland annat att rastgården som en hund hölls i var för liten, renhållningen bristfällig samt att det saknades isolerat utrymme, upphöjd liggplats, miljöberikning och mjuk liggplats. I rastgården fanns endast en oisolerad koja utan tak. Det noterades även att den hund som förvarades inomhus saknade tillgång till dricksvatten och att han hade munkorg på sig. Länsstyrelsen bedömde även att ägarna brustit i den dagliga tillsynen.

En av hundarna bedömdes dessutom vara i så dåligt skick att Länsstyrelsen såg anledning att att ta hunden med sig. Enligt ägarna var man medveten om att hunden mådde dåligt men ska som förklaring att man inte haft råd att ta hunden till veterinär.

Länsstyrelsen anser att de brister man uppmärksammat vid besöket borde åtgärdats av ägarna vid den dagliga tillsynen. Att se till om hundarna är i behov av vård, att hundar är undernärda och att renhållningen är dålig är enligt Länsstyrelsen sådant som ska ingå i den dagliga tillsynen. Länsstyrelsen anser med det att ägarna brustit i den dagliga tillsynen. Länsstyrelsen kräver nu att ägarna åtgärdar samtliga brister omedelbart.

Publicerad 03 September 2019 00:00