Ungdomarna på Ljungdala vill ha kvar sin mötesplats och är oroliga för vad som kommer ske i framtiden.

Ungdomarna på Ljungdala vill ha kvar sin mötesplats och är oroliga för vad som kommer ske i framtiden. Foto: Paola Nordgren

Ungdomarna oroliga för Mötesplats Ljungdalas framtid

" Mötesplatsen har betytt mycket för hela orten"

LJUNGDALA

. Sedan i våras har diskussionerna gått varma om vilka besparingar kommunen behöver göra för att Hässleholms kommun ska minska sitt ekonomiska underskott. Då diskuterades också en eventuell nedläggning av Mötesplats Ljungdala och sedan dess väntar Ljungdala på ett konkret beslut.

– Ja, det känns som det har varit mycket fram och tillbaka och det finns inget konkret beslut om Mötesplats Ljungdala ska stängas ner eller inte. Det är klart att det är påfrestande att inte veta. Men jag måste ändå säga att personalen gör ett fantastiskt arbete här med att driva verksamheten vidare med samma energi som tidigare i väntan på beslutet, säger Markus Jensen, föreståndare på Mötesplats Ljungdala.

Fullmäktige har lagt ett krav på att Kultur - och fritidsförvaltningen ska spara in 9,5 miljoner kronor. Diskussionerna har också varit många om i vilka verksamheter man ska dra in.

– Det är många så kallade mjuka verksamheter under förvaltningen, så jag förstår att det är svårt att ta ett beslut om vilken verksamhet som är viktigast. Men vi märker att Mötesplats Ljungdala har varit ett lyft för hela området här och har stor betydelse för de som bor här, säger Markus Jensen.

Vigan Ibishi, Usama Hammur och Omar Elshaer är bara några av ungdomarna som ofta besöker Mötesplats Ljungdala och som är oroliga över mötesplatsens framtid.

– Vi är här i stort sett varje dag som det är öppet. Här kan vi umgås och träffa vänner, köpa fika och göra saker. Det betyder väldigt mycket att mötesplatsen finns. Hade man inte haft detta hade man kanske bara gått runt och valt fel vägar, säger Vigan Ibishi.

Usama Hammur håller med.

– Det är väldigt tråkigt om det skulle tvingas stänga. Jag hoppas verkligen att Hässleholms kommun förstår att de måste lägga pengar på Mötesplats Ljungdala.

Markus Jensen hoppas att man kan få ett besked inom kort då ovissheten är det som är mest påfrestande.

– Det har varit en tuff tid. I det första skedet trodde vi aldrig att Mötesplats Ljungdala skulle drabbas. Men nu vet vi som sagt ingenting. Vi är dock övertygade om att göra ett bra jobb här tills vi fått ett konkret beslut och håller öppet som vanligt. Jag tror dock att det skulle vara otroligt negativt för orten om verksamheten tvingades stänga ner.

Publicerad 05 September 2019 00:00