Eva Karlsson trivs i sin trädgård och spenderar i stort sett varje dag bland växter och blommor.

Eva Karlsson trivs i sin trädgård och spenderar i stort sett varje dag bland växter och blommor. Foto: Paola Nordgren

En personlig upplevelse att besöka Kristinelunds trädgård

Plantskolan firar 30 år med trädgårdsmässa

TYRINGE.

I Kristinelunds trädgård utanför Tyringe ringlar sig de små grusgångarna runt i trädgården, kantade med blommor, buskar, prydnadsträd och växter. De flesta till försäljning men också för att besökarna ska få inspiration till att smycka sina egna trädgårdar när de kommer hem.

– Det ska vara en upplevelse att komma hit och det tror jag att vi lyckats med. Vi bygger hela tiden ut och gör om, vilket innebär att det alltid finns något nytt för besökarna att se och uppleva när de kommer hit, berättar Eva Karlsson som driver plantskolan sedan 30 år tillbaka tillsammans med sin man Åke.

Det hon kan har hon lärt sig från grunden. Efter många år ute bland växter och träd har hon sett vad som fungerar och inte, vilka växter som trivs ihop, vilken jord de mår bäst av och i vilket läge det blommar som mest.

Att få ge personliga råd och tips till kunderna är en viktig del i arbetet och något som Eva Karlsson verkligen brinner för. Numera åker de också ofta hem till kunderna för att hjälpa till att göra det där lilla extra för att planteringen och rabatterna i kundernas trädgårdar ska bli så bra som möjligt.

– Jag tror det är där vi skiljer oss från många andra. Vi vill gärna hålla det personligt och vi märker att kunderna uppskattar att vi kommer ihåg hur det går med växterna de köpte senast. Min man åker också runt och anlägger hela trädgårdar från planering till plantering och stenläggning, vilket gör att vi får vara med och skapa en helhet.

Trädgårdshandeln är dessutom full med nya projekt som håller på att växa fram. I år har Eva Karlsson bland annat skapat en oas för bi, humlor och fjärilar där det surras från en färgsprakande äng. Ett nytt insektshotell har i samma oas också fått ta plats, och de små hålen skvallrar om att det redan flyttat in ett antal små hyresgäster.

– Våra bi och humlor är oerhört viktiga för vår miljö och det är också något jag gärna värnar om. Utan dessa får vi inget att växa, förklarar Eva Karlsson.

Idén till Kristinelund föddes för 30 år sedan när Åke föreslog att de skulle starta en plantskola.

Foto: Paola Nordgren

– Vi arrenderade en liten bit mark och sedan dess har det bara växt för varje år. Men att vara ute såhär, bland växter och blommor gör att man mår otroligt bra. Vi har också märkt en en stor trend de senaste åren, trädgård och rabatter är på väg tillbaka. Hela framsidor med sten byts ut till växter och pallkragarna för odling har också gjort sitt till att allt fler vill odla sina egna grönsaker. Man har också ett större miljötänk och väljer i allt större utsträckning perenna växter.

Den 14 september väntar också en trädgårdsmässa på Kristinelund, förutom tips och råd om trädgård så väntar också tävlingar och besök av bland annat minigrisen Laila.

Vad kan du ge för tips inför hösten?

– Att vattna upp inför vintern. Att många växter och träd mår bra av att planteras under hösten och att undvika att klippa perenner under hösten, vänta till våren och börja mata fåglarna redan i oktober.

Publicerad 07 September 2019 00:00