Utanför Hässleholms tekniska skola 20 december 2018.

Utanför Hässleholms tekniska skola 20 december 2018. Ritzau Scanpix/Johan Nilsson

Utlöste flera bomber på gymnasieskola – får sänkt straff

Planerade dådet i två år

HÄSSLEHOLM. Den 21-årige mannen planerade sitt dåd i över två år. När han till slut utlöste ett flertal bomber på en gymnasieskola i Hässleholm försatte han hundratals unga i livsfara. Nu sänks hans straff efter att fallet tagits upp i hovrätten.

Årets sista skoldag blev inte riktigt som eleverna på Hässleholms tekniska skola hade tänkt sig. Strax efter klockan 9 på morgonen hördes en hög smäll som fick golvet att vibrera i lokalerna. Evakuering inleddes, men eleverna hade inte ens hunnit ut förrän nästa bomb briserade.

21-åringen som låg bakom dådet hade kommit till skolan den morgonen med inte mindre än fem egentillverkade rörbomber i väskan.

Mannen erkände att han utlöst sprängladdningarna och att han planerat dådet i över två år. Förutom att tillverka bomber hade han även förberett sig genom att köpa luftskjutvapen på nätet.

Mannen greps initialt för terrorbrott, men åtalades senare för allmänfarlig ödeläggelse samt misshandel. Detta då två elever och en lärare fick hörselskador i samband med händelsen. Han åtalades även för grovt olaga hot efter att ha hotat två elever på skolan.

I tingsrätten dömdes 21-åringen till två år och tre månaders fängelse, ett straff som hovrätten nu sänker till ett år och tio månaders fängelse.

Anledningen till sänkningen är att mannen frikänns från åtalet för grovt olaga hot och att hovrätten låter mannens psykiska tillstånd få ett större genomslag på straffet än vad tingsrätten gjort.

Publicerad 09 September 2019 16:06