Läkaren visade inget intresse för patienterna och i flera fall gjordes ingen ordentlig undersökning. Läkaren blir nu av med sin läkarlegitimation.

Läkaren visade inget intresse för patienterna och i flera fall gjordes ingen ordentlig undersökning. Läkaren blir nu av med sin läkarlegitimation. Foto: Mostphotos/genrebild

Oengagerad läkare fråntas legitimationen

Läkaren missade flera allvarliga sjukdomssymtom

HÄSSLEHOLM.

En inhyrd läkare som bland annat arbetat i Hässleholmstrakten fråntas nu sin legitimation efter att ha begått grova missar i sin yrkesutövning. Det skriver Inspektionen för vård och omsorg i den utredning som gjorts gällande läkaren.

Enligt Ivo:s utredning har läkaren bland annat ett "påtagligt ointresse att försöka ta reda på orsaken till patientens besvär" och det har vi flera tillfällen riskerat patienternas liv och hälsa. Bland annat ska han ha uppvisat brister i sin kunskap vid ett fall av diabetes. Han har heller inte följt riktlinjerna för utredning av prostatacancer. Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) har även tidigare kritiserat läkaren, till exempel 2016 då han föreskrev konserveringsmedel för behandling av en patients bölder i ansiktet men även tidigare har Ivo haft synpunkter på läkarens kunskaper och patienthantering.

Vid vårdcentralen i Hässleholmstrakten, där läkaren arbetet har man upptäckt att det saknades stora brister i journalförteckningarna, undersökningsinformationen har varit bristfällig och det har i journalerna inte heller gått att utläsa vilken typ av medicin som ordinerats. Vid några fall har det också framförts klagomål på läkaren från patienter.

Granskningen har med andra ord visat på allvarliga kompetensbrister och omfattande medicinska brister hos den berörda läkaren och felaktig eller tvivelaktig handläggning i ett stort antal fall under flera år. Därför väljer Ivo nu att dra in den 68-årige läkarens läkarlegitimation.

Publicerad 10 September 2019 11:27