LONA-bidrag bidrar till en bättre miljö och naturvård i kommunen.

LONA-bidrag bidrar till en bättre miljö och naturvård i kommunen. Foto: Mostphotos

Hässleholm får bidrag på 2,5 miljoner för naturvård

Miljösatsningar i kommunen för att skydda naturen

HÄSSLEHOLM

. Hässleholm har fått 2, 5 miljoner kronor i bidrag att lägga på kommunens naturvård. Det visar Naturvårdsverkets senaste statistik över beviljat LONA-bidrag.

Av
Paola Nordgren

Mest i hela landet får Västervik som har fått över 18 miljoner kronor i bidrag till lokala naturvårdssatsningar mellan 2010 och 2018, medan Hässleholm landade på 2,5 miljoner kronor i bidrag för miljösatsningar i kommunen.

– LONA är en mycket viktig del i kommunernas arbete med att tillgängliggöra och skydda naturen, säger Veronica Axelsson, nationell LONA-samordnare på Naturvårdsverket till nyhetsbyrån Siren.

Totalt under perioden har man delat ut bidrag på över 500 miljoner kronor för lokala naturvårdssatsningar i olika kommuner.

För att skapa mer vatten i landskapen införde man i fjol också bidrag för våtmarksprojekt, innan dess var rörde de flesta bidragsansökningar om projekt rörande friluftsliv som vandringsleder och vindskydd

– Våtmarkssatsningen är också otroligt viktig, nu när vi ser tydligare klimatförändringar och torka. Vi behöver verkligen skapa mer vatten i landskapet, säger Veronica Axelsson.

Sedan starten 2004 har nästan samtliga kommuner fått bidrag från LONA.

– För de mindre kommunerna, som ofta har en mindre budget till naturvårdsarbete, gör LONA-bidraget absolut störst skillnad, säger Veronica Axelsson.

Publicerad 11 September 2019 00:00