Dolores Öhman föreslår i en motion att Hässleholms kommun tar kontroll över spridningen av plastbitar från konstgräsplaner och lekplatser med plastmattor.

Dolores Öhman föreslår i en motion att Hässleholms kommun tar kontroll över spridningen av plastbitar från konstgräsplaner och lekplatser med plastmattor. Foto: Exakta Creative/Mostphotos

Plasten från konstgräsplaner sprider sig i naturen

Öhman vill se åtgärder för att minimera spridningen

HÄSSLEHOLM

. Redan för drygt ett år sedan lämnade Dolores Öhman (MP) en motion, rörande mikroplaster på konstgräsplaner och hur kommunen bör verka för att inte plasten ska spridas vidare ut i naturen och dagvattenbrunnar. Nu har tekniska nämnden sett över ärendet och föreslagit en rad åtgärder.

– Jag är väldigt nöjd med vilka åtgärder de föreslagit. det känns väldigt bra att de tagit problemet på allvar och dessutom i framtiden föreslår att inte anlägga fler konstgräsplaner som innehåller de här små plastkulorna som sprids vidare ut i naturen, berättar Dolores Öhman.

Ganska nyligen skickade hon också in en utökad motion så att den även innefattar de plastmattor man numera ofta lägger på lekplatser, som ett skyddande alternativ till asfalt.

Därför har tekniska nämnden i samband med förslaget också gjort en inventering på 13 av 57 lekplatser och man föreslår också att ett nytt underlag av naturlig kork ska testas framöver och därefter utvärderas, rapporterar Norra Skåne. Dessutom föreslås också granulatfällor vid vattenbrunnar så att de små plastkulorna inte kan ta sig ner i dagvattnet. Samtidigt bör man även bli bättre på att rengöra gummiytorna med uppsugning bland annat.

– Jag är väldigt tacksam att man tycker det här är så viktigt att man försöker se en lösning, de har varit lyhörda för våra förslag och har en tydlig plan för framtiden. Som det är idag släpper det här konstgräset ifrån sig en mängd plast som på sikt inte är bra för vår miljö, för oss eller för våra barn, säger Dolores Öhman.

Förslaget går nu vidare till nästa kommunfullmäktige i slutet av september.

Publicerad 11 September 2019 00:00