Kvinnan höggs över 60 gånger. Nu fastställs mannens livstidsstraff.

Kvinnan höggs över 60 gånger. Nu fastställs mannens livstidsstraff. GENREBILD: Mostphotos

Livstidsdomen står fast för exhustrumördaren

Högg ihjäl henne framför barnen

HÄSSLEHOLM.

Högsta domstolen tar inte upp målet med Hässleholmsbon som högg ihjäl sin exhustru med över 60 hugg och även försökte döda sin dotter som kämpade för att rädda sin mammas liv. Det innebär att domen på livstids fängelse står fast.

Högsta domstolens beslut kom i går, torsdagen den 12 september, och innebär att rättsprocessen mot den medelålders mannen är slut. Det finns inga fler möjligheter att överklaga och inom kort förs han till Kumlaanstalten, där han får sitta tills kriminalvården kommit fram till i vilket fängelse han ska avtjäna påföljden.

Det var i februari i år som mordet inträffade. Kvinnan hade tidigare varit gift med mannen och tillsammans hade de sex barn. De hade försökt lappa ihop förhållandet och bodde ihop, men kvinnan hörde av sig till socialen för att få hjälp att komma bort från mannen.

De ansåg att hon inte behövde boende utan hon erbjöds istället samtalsterapi och det var när hon kommit hem från en av träffarna som mannen mötte henne med en stor kniv och började hugga.

Han högg henne över 60 gånger och när ett av barnen försökte rädda sin mammas liv högg han även mot henne. Dottern skadades inte allvarligt, men det var bara en tillfällighet anser både tingsrätten och hovrätten som dömer honom för mordförsök.

Enligt hovrätten motsvarade knivdådet mot exhustrun sexton års fängelse, men eftersom han också försökte döda sitt barn blir totalstraffet livstids fängelse. Mannen krävde att få bli dömd till rättspsykiatrisk vård eftersom röster sa till honom att hans exhustru var en häxa. Enligt såväl tingsrätt som hovrätt var det det dock inte en psykos utan snarare än del av mannens religiösa tro.

Publicerad 13 September 2019 14:15