Foto: Kerstin Kaad.

Guld till Hässleholmsklubben på både SM och NM

Rapp och Pan knep guldet i rapport

HÄSSLEHOLM

. Den senaste månaden har Hässleholms brukshundsklubb kammat hem ett guld i rapport både på svenska mästerskapen och på nordiska mästerskapen, en gren som kräver mycket av både ägare och hund.

– Ja, det är en väldigt krävande gren, på SM springer hunden sammanlagt 6,1 kilometer och på NM är det 8,1 kilometer, så det krävs en fysiskt stark hund med väldigt bra kondition, säger Martina Kaad som tillsammans med Malin Kaad och hunden Rapp såg till att guldet i NM landande i Hässleholm.

Hunden ska under momentet ta sig mellan sina två personer på tid, genom en kuperad terräng, en strecka som sedan utökas efter hand. Utifrån vilken tid de får, samlar de sedan poäng inför ett lydnadsmoment och dessa poäng läggs sedan ihop. Vilket innebär att det krävs en lydig och orädd hund som inte fokuserar på annat än att ta sig fram till sin ägare.

– Man ser ganska snabbt om man har en hund som är lämpad för detta eftersom det krävs en hel del konditionsträning för att de ska orka. Samtidigt är det en väldigt rolig och spännande gren. De där minuterna av väntan innan man äntligen kan skymta sin hund kan kännas väldigt långa ibland, berättar Martina Kaad.

Foto: Malin Kaad

Martina och Malin Kaad har bara tävlat rapport med sin hund Rapp i drygt två år men tog sig ganska snabbt upp på elitnivå och har det senaste året gjort flera bra tävlingar.

– Vi har haft ett bra år och det var också det som gjorde att vi blev uttagna till årets NM. Vi startade även i SM men fick tyvärr avbryta när Rapp kom fel på en sträcka. Så därför var det skönt att vi kunde ta igen det på NM.

NM innebar dessutom två dagars tävlande och en längre sträcka och avgjordes inte med lydnad som på SM utan ett uppletande söktest där marginalerna i många fall kan vara avgörande.

– Vi låg dock bra till inför sluttestet så det kändes väldigt bra, berättar Martina Kaad.

Foto: Privat

Guldet på SM gick också till Hässleholms brukshundsklubb och Anna -Karin Bengtsson som tillsammans med Annika Persson vann med sin hund Pan.

SM -vinnare.

SM -vinnare. Foto: Malin Kaad

– Det var ett jämnt lopp på SM och de kunde slutligen ta hem det på lydnadsprogrammet, berättar Martina Kaad.

Publicerad 20 September 2019 11:41