Ella förskola invigdes med naturlatexballonger och ansiktsmålning.

Ella förskola invigdes med naturlatexballonger och ansiktsmålning. Foto: Ella förskola

Nya Ella förskola fokuserar på en plastfri verksamhet

Miljötänk både i byggnad och undervisning

SÖSDALA

. När Sösdalas nya förskola, Ella förskola nu invigdes så satsar man framöver också på att vara en plastfri verksamhet. När den nybygga förskolan nu står färdig så innebär det också dessutom att man numera huserar i miljöcertifierade lokaler.

Ella förskola arbetar aktivt med social- och ekologisk hållbar utveckling och lokalerna är miljöcertifierade i miljöbyggnad silver. Men det är inte bara när det gäller lokalerna som man har ett miljötänk. Målet är dessutom att förskolan som är en Grön-flagg-förskola också ska vara så plastfri som möjligt.

–Detta är något som vi strävar efter och vi byter ut saker efter hand. Leksaker som Lego och Duplo har dock än så länge varit svårt att hitta ersättningsmaterial för. Dessa använder vi för att träna barnens motorik så de har fått vara kvar. Men barbiedockorna är ersatta med tygdockor och smådockor i trä och förvaringsbackar är ersatta med stålkorgar, berättar Sandra Svensson, barnskötare, Ella förskola.

Man strävar dock efter att byta ut så mycket plast det bara går. Detta infördes i samband med när förskolan fick sitt Grön-flagg certifikat för drygt ett år sedan och man byter nu också ut saker efter hand.

Miljön står i fokus på Ella förskola.

Miljön står i fokus på Ella förskola. Foto: Ella förskola

– Vi pratar mycket om detta med barnen varje dag och försöker få in miljötänket även hos dem. Vi pratar mycket om vad som händer när det kommer plast i naturen och i våra hav och barnen har numera också väldigt bra koll på hur man sopsorterar plast.

I början av augusti flyttade man in på den nyrenoverade förskolan och den 1 oktober invigdes förskolan tillsammans med allmänheten, vilket firades med tal och ballonger av naturlatex.

Alla fem avdelningarna har fått namn, som anknyter till bygden. Kruse, Lille-Måns, Rulletorp, Stubben och Villa Dala blev namnet på avdelningarna efter att personal och föräldrar fått rösta.

Foto: Ella förskola

Publicerad 02 October 2019 00:00