Vård och omsorgscollege var på plats på gymnasiemässan och lät bland annat besökarna testa på hjärt- och lungräddning.

Vård och omsorgscollege var på plats på gymnasiemässan och lät bland annat besökarna testa på hjärt- och lungräddning. Foto: Paola Nordgren

Årets gymnasiemässa – ett första steg inför gymnasievalet

Skolor och utbildningar från hela nordöstra Skåne

HÄSSLEHOLM.

Över 1500 nordskånska elever besökte under onsdagen Qpoolen och den gymnasiemässa som ska göra det enklare för traktens niondeklassare att göra ett gymnasieval inom kort.

Av
Paola Nordgren

Under kvällen höll man dessutom mässan öppen för elever och föräldrar. Totalt fanns representanter på plats från 18 fristående och kommunala gymnasieskolor från Hässleholm, Hörby, Kristianstad, Osby och Perstorp, representanter från Teknik college, Vård och Omsorgs college, UF Skåne, men också från Arbetsförmedlingen och Norra station.

– Både fristående och kommunala gymnasieskolor fanns representerade och förutom det blev det bland annat livemusik och dansuppvisning på scen. Vi hade även ett upplevelsetorg där besökarna fick testa en svetssimulator och träffa yrkesverksamma inom industri och tekniksektorn och tävla i hjärt- och lungräddning, berättar Linda Färdig, samordnare av mässan.

På mässan som vände sig till elever i årskurs åtta och nio så fanns det också chans för frågor om yrken och vad det innebär att läsa på gymnasiet och hur det fungerar med ansökan och antagning till gymnasiet.

Enligt Nina Vivesson, studie- och yrkesvägledare på Västerskolan och Silviaskolan så är den årliga mässan ett gyllene tillfälle även för vårdnadshavare och ger föräldrarna en inblick i de olika alternativen inför diskussionen hemma inför elevernas framtida val.

Runt 1500 elever besökte under dagen mässan.

Runt 1500 elever besökte under dagen mässan. Foto: Paola Nordgren

– Det här var deras första inblick i det här med gymnasievalet. Sedan blir det programmässa och öppet hus i Hässleholm även under hösten så detta är ett första steg inför detta helt enkelt, berättar Linda Färdig.

Publicerad 03 October 2019 00:00