Hovdala vandringscentrum är en av fyra platser som är nominerat till Skånes arkitekturpris.

Hovdala vandringscentrum är en av fyra platser som är nominerat till Skånes arkitekturpris. Foto: Mostphotos

Hovdala vandringscentrum nominerat till Skånes arkitekturpris

Ett tillfälle att premiera de mindre orternas arbete

HÄSSLEHOLM

. När finalisterna till Skånes arkitekturpris nyligen presenterades så finns Hovdala vandringscentrum med bland de fyra bidragen som nu är nominerade till priset.

Av
Paola Nordgren

Varje år utlyser Region Skåne i samarbete med Sveriges Arkitekter Skåne ett arkitekturpris som bland annat har som syfte att stärka de mindre orternas attraktionskraft.

– Fantastiskt hedrande och kul att Hässleholms kommun och Hovdala vandringscentrum uppmärksammas i detta sammanhang, säger projektledare Bjarne Öhrling på Hässleholms kommun i ett pressmeddelande.

Enligt Bjarne Öhrling visar detta på att man som kommun gjorde rätt när man köpte området för att kunna utveckla naturområdet.

Foto: Ingmar Kristiansson

– Vi har många attraktiva platser på Hovdala vandringscentrum, som gör att människor kommer ut och sedan in i naturen och som ger magiska upplevelser. Vi både tillgängliggör platser i naturen som få kunnat besöka tidigare, och förhöjer upplevelserna med hjälp av arkitektur, berättar Bjarne Öhrling.

Prissumman på 50 000 kronor tilldelas en eller flera pristagare, ”vars bebyggelsemiljöer eller andra anlagda miljöer tagit tillvara på platsens kvaliteter och utvecklat den skånska identiteten vidare”, skriver Sveriges Arkitekter.

Juryns beskrivning av Hovdala vandringscentrum lyder såhär:

”Hovdala vandringscentrum har skickligt använt design och kommunikation för att göra ett naturområde tillgängligt för den urbana människan. Med små, precisa anläggningar i ett storslaget landskap förstärks upplevelsen av både arkitektur och natur. Det här är ett hälsofrämjande projekt som når långt utanför kommunens gränser”.

Publicerad 05 October 2019 00:00