Företagarna ger kommunen bättre betyg än i fjol. Klättrar 17 placeringar och Stefan Larsson ser positivt på trenden.

Företagarna ger kommunen bättre betyg än i fjol. Klättrar 17 placeringar och Stefan Larsson ser positivt på trenden. Foto: Privat

Uppåt för Hässleholms näringslivsklimat

" Arbetet för ett starkare företagsklimat har bara börjat"

HÄSSLEHOLM

. Hässleholm klättrar i rankingen när landets företagsklimat sammanställs. Det visar siffrorna från Svenskt Näringsliv färska undersökning.

Av
Paola Nordgren

Hässleholms kommun har klättrat 17 placeringar från föregående år och ligger just nu på plats 238 av 290 kommuner. En placering som kommunens tillväxtavdelning ser som en väg i rätt riktning.

– Det känns bra att Hässleholms kommun har klättrat 17 platser i Svenskt Näringslivs ranking och nu ligger på plats 238. Glädjande är att den positiva vändningen till stor del är kopplad till de förbättrade värdena i företagsenkäten, men också från vårens undersökning gjord av SKL ser vi en positiv trend i hur företagen uppfattar kommunens myndighetstjänster, säger Stefan Larsson, tillväxtchef i Hässleholms kommun.

2019 års ranking bygger till två tredjedelar på en enkätundersökning till företagen som genomfördes under perioden januari-april 2019 och ytterligare en tredjedel statistik från SCB och UC.

I så många som 13 av de 18 faktorerna som mäts har Hässleholms kommun ökat i placering. Bäst resultat får Hässleholm inom området, vägnät, tåg och flyg med delplaceringen 40 (av 290) och näst bäst är området kommunalskatt med delplaceringen 60.

Enligt Stefan Larsson har man dock bara börjat arbetet med att stärka företagsklimatet i kommunen. Under hösten kommer man precis som i våras att fortsätta med företagsbesök, då dessa fått mycket positiv respons.

Även kommunens näringslivsutvecklare Sandra Holm ser positivt på resultatet.

– Det är första gången på tre år som Hässleholms kommun ser ett positivt uppsving i sin rankingplacering. Resultatet bör ses som en vägvisare till kommunen till vart man bör rikta och prioritera insatser i vissa sakfrågor. Men det är endast tillsammans, kommun och näringsliv, som vi kan förbättra imagen av Hässleholms kommuns företagsklimat.

Publicerad 05 October 2019 00:00