4,0 procent av Hässleholms befolkning fick i fjol bistånd.

4,0 procent av Hässleholms befolkning fick i fjol bistånd. Foto: Mostphotos

Stora skillnader på ekonomiskt bistånd

Hässleholm ligger dock nära genomsnittet

HÄSSLEHOLM. .

När Socialstyrelsen nu presenterar siffrorna för hur det ekonomiska biståndet fördelades över landet under 2018 så skiljer det sig markant. I Hässleholm fick man 847 kronor medan invånare i Malmö fick drygt 3100 kronor.

Av
Paola Nordgren

Det genomsnittliga biståndsbeloppet per invånare i riket var knappt 1 100 kronor i fjol. Både Kristianstad och Hässleholm ligger dock strax under med 961 kronor respektive 847 kronor.

I Östra Göinge ligger man däremot strax över med 1291 kronor och likadant ser det ut i Osby där det ekonomiska biståndet låg på 1222 kronor. I Bromölla låg man också lågt med 557 kronor, vilket innebär nästan hälften så lite som genomsnittet. Lägst i landet ligger dock Olofström där motsvarande siffra ligger på 88 kronor per invånare.

– Det är många saker som påverkar, till exempel befolkningssammansättning och arbetsmarknad, säger Heval Beydogan, statistiker på Socialstyrelsen, till Nyhetsbyrån

Det är också stora skillnader i andelen personer som får ekonomiskt bistånd i kommunerna. Rikssnittet låg på 4 procent och det är också den andelen som fick bistånd i Hässleholm i fjol. I Kristianstad låg antalet invånare som fick bistånd på 4,3 procent av befolkningen. Enligt Socialstyrelsen betalade man i fjol ut totalt 11,2 miljarder kronor i ekonomiskt bistånd .

– Beloppet har gått upp, men antalet biståndsmottagare har minskat, säger Heval Beydogan.

Publicerad 07 October 2019 00:00