Trion bakom

Trion bakom "Scenen är mitt andra hem" . Foto: Fredrick Francke

Anders Berglund firar 50 år med julturné

"Scenen har blivit mitt andra hem"

HÄSSLEHOLM.

Hösten 1969 gjorde han sin första turné. Exakt 50 år senare är Anders Berglund tillbaka igen- utan att egentligen ha varit försvunnen.

De flesta har förmodligen sett honom i Melodifestivalen eller i "Så ska det låta". Man kan nog utan att överdriva säga att han spenderat de 50 senaste åren som Sveriges egen kapellmästare. Han har turnerat med bland annat Rhapsody in Rock- och Stjärnklart och beskriver själv scenen som sitt andra hem, ett uttryck som också fått ta plats i kommande showen. Turnerandet har blivit en stor del av hans liv och han har inga planer på att ta det lugnt, tvärt om.

I vinter är han nämligen turnéaktuell med showen "I Vintertid- en stämningsfull julkonsert" Vilket blir första gången han sjösätter en helt egen julturné.

– Ja, detta något helt nytt för mig. Vi är en ny konstellation som trivs tillsammans och har roligt ihop därför kändes också detta naturligt att göra tillsammans. Även om det är jag som dragit i trådarna, berättar Anders Berglund som under vinterns turné kommer att dela scen och turnébuss med musikalartisten Emmi Christensson och violinisten Christian Svarfvar.

Emmi Christensson har sedan 2014 agerat som ”Christine” i The Phantom of The Opera. Först i London, därefter från 2016 på Cirkus i Stockholm. Hon har precis som Anders tagit plats i Så ska det låta men har också synts i program som Doobidoo, Melodifestivalen . ”I vintertid” blir dock hennes första stora turné i Sverige. Stjärnviolinisten Christian Svarfvar spelar över hela världen och är idag hemma på de stora klassiska scenerna i städer som, New York, Wien, Paris och Moskva men i jul kommer även han tillbaka till Sverige för en julturné tillsammans med Anders Berglund.

Anders Berglund är för många känd som pianist och kapellmästare.

Anders Berglund är för många känd som pianist och kapellmästare. Foto: Fredrik Francke

– Vi gjorde en provkonsert redan i fjol och den sålde slut. Det fick oss att inse att vi var på rätt spår och under december gör vi nu totalt 25 konserter.

Förutom stämningsfull julmusik har man också fyllt repertoaren med annan musik som man tycker passar in i sammanhanget. Anders Berglund avslöjar också att de dessutom skrivit en egen låt som också kommer att få ta plats på turnén.

Det väntar en intensiv julmånad för trion, det står klart. Men Anders Berglund har inga planer på att låta musiken gå i pension på ett bra tag, och den egna turnén blir bara ytterligare en sak att lägga på meritlistan.

– Jag förstår inte riktigt var mina 50 år i branschen tagit vägen. Jag är fortfarande full av arbetslust och energi. Det positiva i den här branschen är att det inte finns någon pensionsålder, det är skönt tycker jag.

Turnéstopp i Skåne:

6/12 - Kivik, Södra Mellby k:a

7/12 - Båstad, Västra Karups k:a

11/12 - Hässleholm, Röda Salongen

13/12 - Ystad, Ystads Teater

15/12 - Ängelholm, Jarl Kulle-scenen

20/12 - Trelleborg, Församlingshemmet

21/12 - Helsingborg, Pingstkyrkan

Publicerad 10 October 2019 00:00