Buster blev sju månader innan han avled av att någon förgiftade honom med glykol.

Buster blev sju månader innan han avled av att någon förgiftade honom med glykol. Foto: Privat

Busters ägare vill varna andra: "Att man kan vara så elak mot ett oskyldigt djur"

Dog endast dju månader gammal

FJÄLKINGE.

Blandrasvalpen Buster blev bara 7 månader gammal. Häromdagen började valpen kräkas okontrollerat och när matte Malin Pålsson körde hunden till veterinären visade proverna på glykolförgiftning och en stund senare somnade Buster in. Hur han fått i sig giftet vet inte matte men hon misstänker att någon förgiftat honom medvetet.

– Det är så sjukt att någon medvetet gör såhär. Den här lilla hunden hade inte gjort något ont mot någon. Vem gör ens såhär, undrar Malin Pålsson.

De är relativt nyinflyttade till Fjälkinge och Buster hade bara bott hos familjen i några månader. De tog sin vanliga promenad på torsdagsmorgonen och redan på eftermiddagen märkte Malin Pålsson att Buster vinglade.

– Jag tänkte först att det berodde på att han var valp och växt för snabbt och fått långa ben som gjorde att han vinglade. Men under natten började han att kräkas okontrollerat och kräktes ner stora delar av huset. På fredagsmorgonen hade han svårt att gå och då ringde jag veterinären.

När de kom dit såg veterinären att Buster behövde vård och hänvisade dem till djursjukhuset i Hässleholm och väl där togs en rad prover, röntgen och ultraljud.

– De tog hand om Buster otroligt väl och jag måste berömma deras mottagande. De var helt underbara. Proverna visade dock att han var glykolförgiftad och när vi fått det beskedet så kunde Buster inte längre stå på benen. Vi såg hur dåligt han mådde och veterinären berättade också då att man kunde försöka sätta in medicin men att chansen till att Buster skulle överleva detta var runt 20 procent. Där och då somnade han in.

Malin Pålsson är inte helt säker på när han kan ha fått i sig glykol men misstänker att det var under promenaden eller hemma på gräsmattan.

– Jag la inte märke till att han tuggade i sig något under promenaden men när vi kom hem började han slicka på gräsmattan helt maniskt och jag hade svårt att få honom därifrån. Därför misstänker jag att det kan ha varit där som någon hällt ut giftet.

Malin Pålsson hittade också veckan innan smörgåsar med blå delar utlagda i gångbron efter samåkningsparkeringen som hon plockade upp och slängde.

– Det såg ut som någon placerat brödet där och jag misstänker att det blå var glykol. Så för att ingen annan hundägare skulle råka illa ut plockade jag upp det och Buster hann aldrig gå nära dessa vid det tillfället. Men jag vill verkligen varna andra djurägare att vara uppmärksamma så att deras djur inte råkar ut för det som Buster gjorde, för det är bland det hemskaste jag varit med om och jag kan inte fatta vad det är för människor som gör såhär.

Om det blir någon ny hund vet inte Malin Pålsson men hon säger att det troligtvis inte blir så, så länge de bor kvar där de bor idag.

– Det kommer att ta tid att smälta det här, att man kan vara så elak mot ett oskyldigt djur. Vår katt har efter det här också fått bli innekatt, vi vågar inte riskera att det ska hända igen helt enkelt.

Händelsen är polisanmäld och enligt uppgifter ska det ha skett liknande händelser i området vid ett flertal tillfällen det senaste året.

– Det är fruktansvärt och det känns som sagt viktigt att varna alla de med djur i området så att det inte händer fler.

Publicerad 15 October 2019 10:09