Gun Arvidsson fortsätter att förverkliga sina drömmar. Nu senaste att få skriva ytterligare en bok som också fylldes med hennes egna bilder.

Gun Arvidsson fortsätter att förverkliga sina drömmar. Nu senaste att få skriva ytterligare en bok som också fylldes med hennes egna bilder. Foto: Paola Nordgren

Gun- Inger blev årets kulturpristagare

"Jag är både glad och smickrad"

HÄSSLEHOLM.

Hon har hunnit släppa fyra böcker efter att hon fyllt 80 år. Nu har Gun -Inger Arvidsson dessutom tilldelats Hässleholms kulturpris 2019.

– Jag blev mycket överraskad då jag blivit föreslagen många gånger tidigare men inte fått det. Att det var en enig nämnd i år gör mig dock extra glad. När kultur- och fritidschefen Anders Rosenqvist ringde trodde jag först han ville prata om böcker jag sålt till kommunen men så var det inte denna gång, berättar Gun- Inger Arvidsson.

Vem som föreslagit henne i år vet hon inte men hon är smickrad och glad över att ha fått priset.

– Böckerna jag gjort 2018 var en dröm jag hade länge och nu är de gjorda. Fyra stycken precis som jag planerat. Jag har dessutom hittat fler gamla bilder i våra gömmor så det är inte omöjligt att det blir en liten bok till, säger Gun-Inger Arvidsson.

Hennes senaste bok, Hässleholm den lilla staden, innehåller både nya och gamla bilder från Hässleholm genom åren och som också blivit en form av dokumentation för hur staden förändrats genom tiden.

Även om hon gått en rad fotokurser är grunden inom fotografin något hon lärt sig på egen hand tillsammans med maken John Arvidsson som även han fotograferat och dokumenterat i bilder genom åren.

– Han höll mest på med konstfoto la det för några år sedan bakom sig och sålde alla sina kameror. Nu är det mest musik och matlagning för min man, vilket jag är tacksam för eftersom jag inte lagar någon mat. Jag syr och läser och går långa promenader, det är stärkande för oss gamlingar. Sedan har jag börjat läsa mycket, det finns väldigt många bra böcker har jag insett.

Många av Gun–Ingers gamla bilder hamnar numera också på Facebooksidan, Hässleholm från förr. Där vem som helst kan dela med sig av sina bilder.

– Det har blivit ett sätt för många att minnas men också ett sätt att få kontakt med gamla bekanta, berättar Gun-Inger Arvidsson som tillsammans med mannen skänkt sin diabildssamling till Västra Göinges hembygdsförening. De svartvita filmerna som skapats hos familjen Arvidsson under åren finns också förvarande hos lokalhistoriska arkivet.

– Anledningen är att det ska få leva vidare så att vem som helst kan gå dit och låna dem i framtiden.

Årets motivering till kulturpriset 2019: ”I snart 50 år har hon med kameran i sin hand dokumenterat Hässleholm. Detta arbeta har resulterat i flera böcker och ett oändligt antal bilder. Hennes omfattande dokumentation är synnerligen värdefull för invånarna i kommunen, inte minst för framtida generationer”.

Publicerad 17 October 2019 00:00