Victoria Mårtensson Winberg på Glada Getens gårdsmejeri är nöjd över bronset på årets SM i mathantverk i Sandviken.

Victoria Mårtensson Winberg på Glada Getens gårdsmejeri är nöjd över bronset på årets SM i mathantverk i Sandviken. Foto: Paola Nordgren

Brons till Glada getens ostkaka på SM

"Vi är lika glada för bronset som fjolårets guld"

TYRINGE.

Det blev ett brons för Glada getens ostkaka när SM i mathantverk ägde rum i slutet av oktober. "En fin och välbalanserad ostkaka där citronen lyfter smaken. Vackert gyllengult bakad." var juryns ord om tävlingsbidraget.

– Ja det blev ett brons men det känns lika bra som guldet i fjol. Jag fick dock höra att man tydligen inte ska tävla två år rad med risken för just detta men vi är nöjda och glada, säger Victoria Mårtensson Winberg på Glada Getens gårdsmejeri i Lilla Oberöd utanför Hässleholm.

I fjol fick Glada getens ostkaka, trots guldet ett litet minus för avsaknaden av bittermandelsmak. Därför hade Victoria inför årets tävling ökat på mängden bittermandel. I år var det dock konsistensen som inte riktigt föll juryn i smaken.

– Jag var själv inte helt nöjd med konsistensen men vet inte riktigt vad det var som gjorde det. Men jag ser tävlingen som ett kul sätt att få betyg på våra produkter och det är väldigt roligt att få chansen att träffa människor i samma bransch. Samtidigt är jag ingen supertävlingsmänniska så för mig innebär bronset att jag är precis lika glad som i fjol.

Förhoppningen hade varit att även kunna tävla med gårdens egen eldost, en svensk halloumi men strax innan tävlingen slutade getterna ge mjölk, vilket innebar att det inte blev någon mer ost i år.

– Så är det ibland. Getterna har fått gå på jullov istället och killarna har fått komma in så det är fullt ös i stallet och så inväntar vi killingarna till våren istället.

Dessutom fortsätter man att producera ostkaka då den görs på fjällkomjölk och den produktionen tar inget jullov.

Publicerad 30 October 2019 00:00