Konstnären till verket Modet i Tyringe hoppas att statyn snart kan stå på plats igen.

Konstnären till verket Modet i Tyringe hoppas att statyn snart kan stå på plats igen. Foto: Lokaltidningen Hässleholm

Oklart vem som ansvarar för vält konstverk

Konstnären: Jag är besviken över att man bara låter den ligga

TYRINGE.

När konstnären Lars-Åke Blom, som till vardags verkar i Västra Torup, passerade sitt konstverk Modet i Tyringe i mitten av oktober upptäckte han att det hade vält. Sedan dess har han försökt hitta ansvarig på kommunen för att höra sig för om det kommer att resas igen.

Några konkreta svar om vems ansvar konstverket är har han dock inte fått.

– Det är klart att jag är förbannad på mig själv att den konstruktion jag gjort inte står mer än två år. Men det går nog att stärka själva skelettet för en stabilare konstruktion. Samtidigt är jag besviken på kommunen att man bara låter det ligga, säger Lars-Åke Blom.

Det var av en ren händelse som han såg att den fyra meter höga statyn hade trillat. Statyn som föreställer en stor droppe med en flicka som kastar sig ut iklädd fjärilsvingar är gjord i järn och är gjuten i en järnställning direkt på plats. Högst upp finns också belysning som gör att vingarna lyser upp Tyringe när det blir mörkt.

– Jag vet att belysningen gått sönder en gång när någon kört in i lyktstolpen strax intill och det var därifrån man dragit strömmen till statyn. Det löstes dock relativt snabbt men den här gången har konstverket blivit liggande i över två veckor.

Foto: Lokaltidningen Hässleholm

Det är enligt Bo-Åke Blom, Byaföreningen i Tyringe som skänkt konstverket till Hässleholms kommun som tog över ett år att skapa och han har också gjort konstverk till bland annat Västra Torups kyrka och kyrkan i Tyringe.

När Bo-Åke Blom kontaktade tekniska förvaltningen kunde de dock inte svara på vem som bar ansvaret för statyn.

– De lovade att återkoppla till mig men det har inte gjorts och jag tycker det är tråkigt om den bara blir liggande. Samtidigt vill jag inte vara till besvär men jag vet att den uppskattas av Tyringeborna och den borde få stå upp mer än i två år.

Enligt Nils Persson på kultur- och fritidsförvaltningen så håller man just nu på att diskutera vems ansvar statyn är men han bekräftar att den kommer att resas igen, när eller av vem vet man dock inte.

Publicerad 31 October 2019 09:15