Villa Danspalatset.

Villa Danspalatset. Foto: LindbergStenberg arkitekter

Äldreboende tar snart plats på Björksäter

Planeras stå färdigt i slutet av 2021

HÄSSLEHOLM

. Nu börjar planerna ta form för det gamla danspalatset Björksäter. Våren 2020 väntar byggstart för det äldreboende som kommer att växa fram på fastigheten och som beräknas stå färdigt 2021.

Av
Paola Nordgren

Ägarna Altura är företaget bakom det nya äldreboendet där vårdaktören Vardaga planerar att bedriva omsorg från och med i slutet av 2021 då planerna är att boendet ska stå färdigt. Äldreboendet kommer då att innehålla 60 stycken lägenheter på en sammanlagd yta av 4000 kvadratmeter.

För att hedra platsens arv kommer delar av dansbanan, såsom den ikoniska skylten, att återanvändas i den nya utvecklingen och äldreboendet kommer också att få ett namn som symboliserar platsen då man döpt boendet till Villa Danspalatset.

Ansvariga för bygget är Novum Samhällsfastigheter som planerar byggstart till våren 2020.

– Vi är otroligt glada över att fördjupa samarbetet med Novum Samhällsfastigheter och att få Vardaga som hyresgäst i ytterligare ett högkvalitativt boende. Vi har en samsyn kring hur ett äldreboende ska utformas för att boende, anhöriga och personal ska trivas och därför är vi nöjda över att uppföra fastigheten i ett tätt samarbete med dem. Det känns stort att vi får bidra till att bringa lycka och välbefinnande till Hässleholms invånare, dessutom på en plats som länge varit viktig för staden, berättar Dorotea Stellmach, ansvarig för konceptutveckling, Altura i ett pressmeddelande.

Altura har sedan tidigare två äldreboenden, ett i Ängelholm och ett under uppbyggnad i Löddeköpinge. Nu etablerar man sig även i Hässleholm genom ett nytt boende på Björksäter.

– Villa Danspalatset blir ett härligt äldreboende för Hässleholms invånare och vi hoppas att de boende ska trivas, säger Oskar Nilsson, affärsutvecklingsansvarig på Novum Samhällsfastigheter.

– Vi ser fram emot att erbjuda våra boende ett modernt och hemtrevligt boende på en historisk plats som för många invånare är synonymt med glädje och fina minnen”, säger Malin Appelgren, Tillväxtchef på Vardagas koncernmoderbolag Ambea.

2018 stängdes Björksäter efter 110 år som danspalats för både Hässleholmsborna. Snart får istället 60 personer möjligheten att bo på den plats som gett många människor minnen för livet.

Publicerad 06 November 2019 00:00