I sju veckor kommer Åse Torgilsson att befinna sig på Sydpolen.

I sju veckor kommer Åse Torgilsson att befinna sig på Sydpolen. Foto: Adobe Stock/Lokaltidningen

Åse åker på sitt livs resa till Sydpolen

Har förberett sig med varma kläder

HÄSSLEHOLM.

Åse Torgilsson ska snart ge sig iväg på sitt livs resa. I sju veckor ska hon befinna sig på Sydpolen och hjälpa till att serva en hetvattenborr i väntan på ett kommande projekt där utrustningen ska användas.

– Det här är lite av en dröm jag haft länge och det ska bli både spännande och underbart att få förverkliga den här drömmen och göra det här.

Till vardags arbetar hon som testare och laboratorietekniker på Nibe i Markaryd och testar luft/vatten- värmepumpar i utvecklingslaboratoriet. Projektet på Antarktis gör hon dock tillsammans med Uppsala och Stockholms universitet som har ett samarbete med ett internationellt forskningsteam på universitetet i Wisconsin.

När Åse Torgilsson, för ett drygt ett år sedan fick höra talas om projektet vid Ice Cube Neutrino Obsevathory så sökte hon tjänsten som tekniker i teamet.

– Jag kommer att åka med som en av två svenskar och jag kommer att åka dit i min roll som servicetekniker och ansvara för att serva den hetvattenborr som finns på plats, berättar Åse Torgilsson.

Borren är en speciell borr som används för att borra igenom den tjocka isen men som inte påverkar den naturliga miljön negativt. Det är dessutom hundratals meters djup man forskar på och i kommande projekt ska bland annat ljussensorer sänkas ner i isen för att kunna öka antalet mätningsmöjligheter.

– Den här borren borrar med hjälp av is och snö som värmts upp till 95- gradigt vatten som smält vilket gör att isen sedan kan frysa ihop igen efter att man tagit de prover man behöver utan att det blir någon åverkan på naturen.

Att borren fungerar som den ska är därför av yttersta vikt. Det innebär att det ligger ett stort ansvar på Åse Torgilsson.

– Om jag ska vara ärlig är jag inte så nervös för arbetet. Egentligen är det resan dit där allt ska klaffa som gör mig mest nervös. Det tar fem dagar att ta sig dit och jag kommer att få byta flyg några gånger. Men när jag väl är på plats kommer jag helt garanterat få en vit jul i alla fall, säger Åse Torgilsson med ett skratt.

Hur förbereder man sig för en sådan här resa?

– Det är ju mellan minus 25 till minus 37 grader så jag har köpt underställ. Vi kommer att göra det mesta av jobbet utomhus så det kommer att krävas många lager kläder. Sedan gäller det att vara i fysiskt god form så jag har tränat, ätit och sovit för att vara redo. Eftersom platsen ligger på cirka 2800 meters höjd så krävs det mer av kroppen vid fysisk ansträngning. Dessutom är ozonlagret väldigt tunt på Sydpolen vilket gör att det krävs starka solglasögon för att skydda ögonen.

Vad har du för förväntningar på upplevelsen?

– Eftersom jag drömt om att få chansen att jobba i det här klimatet så ska det blir underbart och jag ser fram emot att få känna av naturen. Att också får arbeta i ett sammansvetsat team med forskning och teknik är en dröm och att dessutom få bidra till något positivt för samhällets utveckling känns fantastiskt. Kanske kan jag få fler tjejer att våga sig på teknikeryrket och bidra till att få bort de förutfattade meningar som finns att det bara skulle vara ett yrke för män. Mycket handlar om att våga tro på sig själv och jag hoppas att jag kan inspirera till att fler vågar söka sig till utmaningar som den här.

Publicerad 06 November 2019 00:00