Visningsstugan finns nu på plats hos MTC.

Visningsstugan finns nu på plats hos MTC. Foto: Privat

Markis & Trädgårdscenter utvecklar konceptet med timmerstugor

Hästvedabo bygger stugor med motorsåg

HÄSSLEHOLM

. I maj slog Sebastian Drzewiecki upp dörrarna till företaget MTC Markis & Trädgårdscenter i Hässleholm. Efter att ha drivit företaget Hässle Persienn & Markis sedan 2016 ville han utöka konceptet med trädgård och nyligen utökade han också med timmerstugor, skapade av Hästvedabon Mugurel Capota.

– Egentligen är det en slump. Jag körde förbi Mugurels hus där han höll på att skapa en ny timmerstuga och jag blev så fascinerad att jag stannade till och frågade om jag fick börja sälja hans verk i vår butik. Så på den vägen är det, berättar Sebastian Drzewiecki.

Mugurel Capota skapar timmerstugor och andra saker med hjälp av timmer som en hobby men målet är att inom kort starta upp sitt eget företag och att då MTC Markis & Trädgårdscenter i Hässleholm blir en av återförsäljarna.

Att jobba med trä på det här sättet är för Mugurel Capota en familjetradition som i många år gått från generation till generation.

– Det här är verkligen ett riktigt hantverk och alla stugor är helt unika då ingen är den andra lik. Det går dessutom att göra allt från möblemang till hundgårdar, bostadshus till stugor. Antingen skapas de på plats eller så körs de dit, lite beroende på storlek.

Timmerstockarna kilas samman och skruvar används endast till takstolarna. I övrigt pressas träet samman så hårt att det inte behövs något annat än naturens kraft. Utifrån vad det ska användas till skapar Mugurel i bland annat lärk, ek och gran. Under uppbyggnaden behandlas även stockarna så att det bättre ska stå emot mögel.

– Det är egentligen bara fantasin som sätter gränser. Det vi har i butiken och visar upp är bara en liten del av det som kan göras. Från och med nästa år krävs inte heller något bygglov för byggnader upp till 30 kvadratmeter, vilket vi ser som positivt. Jag hoppas verkligen att Hässleholmsborna får upp ögonen för det här handarbetet som görs enbart med motorsåg. Det är väldigt imponerande, säger Sebastian Drzewiecki.

– Motorsågen är bara ett instrument, det som gör det så fascinerande är slutprodukten. Ett sådant här hus kan dessutom stå i hundratals år eller mer om taket är resistent nog och kan hålla vattnet borta. Dessutom kan det motstå väldig starka jordbävningar och hålla optimal temperatur inomhus, både sommar och vinter. Ett sådant här miljövänligt hus innebär också låga kostnader på lång sikt, berättar Mugurel Capota.

Publicerad 07 November 2019 00:00