Skånejul firar i år 40 år.

Skånejul firar i år 40 år. Foto: Mostphotos

Extra julstämning när julmarknaden firar 40 år

Totalt 90 utställare och flera överraskningar väntar

HÄSSLEHOLM.

När Hässleholmsgården bjuder in till julmarknad den 21-24 november firar man samtidigt 40 år med arrangemanget Skånejul. Det innebär att man satsat på både extra överraskningar och aktiviteter under årets julmarknad.

Dessutom väntas lokala körer vara på plats under de fyra dagarna och sprida extra julstämning.

– Ja, det kommer absolut att märkas att att evenemanget firar 40 år och förutom kör så kommer vi också att ha lite extra aktiviteter under julmarknaden, berättar Annika Jönsson, Hushållningssällskapet Skåne som står bakom evenemanget Skånejul.

Totalt kommer runt 90 utställare att vara på plats och visa upp allt från mat till hantverk och fokus är precis som tidigare år, skånskt och lokalproducerat.

– Våra utställare är noga utvalda och vi fokuserar främst på lokala utställare. I år har vi också flera nya aktörer vilket vi tycker är väldigt roligt. Så det blir en bra blandning av både nya och gamla upplevelser på årets julmarknad.

I samband med 40-årsjubileumet hoppas man också på ännu fler besökare än i fjol då drygt 9000 människor fick känna på julstämningen på Hässleholmsgården.

Foto: Fredrik Welin

– Julstämningen är en viktig del av marknaden och det är också en av anledningarna till att vi vill skapa en riktigt gammaldags traditionell skånsk marknad både när det gäller pyntning och stämningen över lag. Vi är enbart ideella krafter som skapar det här vilket är fantastiskt och att våra medlemmar välkomnar besökarna iklädda häradsdräkter bidrar inte minst till den härliga julstämningen.

Sedan 2000 är det också Hässleholmsgården som är den fasta punkten för Skånejul, årets marknad är dock den 25 omgången i ordningen som julmarknaden hålls just här.

– Julmarknaden har genomgått en rad förändringar genom åren. Inledningsvis flyttade man från härad till härad varje år. Första gången på Hässleholmsgården var dock 1984 och att sedan 19 år tillbaka är vi fast stationerade här i dessa lokalerna som är fantastiska för ändamålet.

Publicerad 09 November 2019 00:00