Hundvalpar som importerats till Sverige säljs i allt större utsträckning på Blocket.

Hundvalpar som importerats till Sverige säljs i allt större utsträckning på Blocket. Foto: Stock.adobe.com

Problemen med smuggelhundar blir allt vanligare

Sjuka hundar och korrupta veterinärer

HÄSSLEHOLM/STOCKHOLM

. I SVT,s senaste dokumentär om smuggelhundar likställer man smugglingen med droghandel och det har under arbetets gång också upptäcks allt från falska identiteter till rena valpfabriker och korrupta veterinärer. En av de som råkat ut för falska hunduppfödare är en kvinna i Hässleholm som köpte sin hund via Blocket i slutet av 2018.

– När man tänker på det såhär i efterhand när man vet om det så var det mycket med köpet som var konstigt. Bland annat visste säljaren inte exakt vilket datum hunden var född och hon hade också oklara svar på flera av mina frågor, berättar kvinnan.

Försäljaren som befann sig i Stockholm mötte kvinnan upp på ett café i samband med en planerad Stockholmsresa. Kvinnan hade då fått löfte om att även få träffa valpens mamma men när säljaren dök upp hade hon endast valpen med sig.

– Jag fick höra att det var många som var intresserade av valpen men att jag hade första tjing. När jag träffade valpen så var det ju svårt att motstå och jag bestämde mig för att köpa henne och skulle få med mig henne hem några dagar senare när jag åkte tillbaka till Hässleholm. Säljarens krav var att jag skulle betala kontant och som förstagångsköpare såg de papper och kvitto jag fick okej ut.

Hundarna som säljs är inte sällan sjuka och trots att de säljs som födda i Sverige så är de många gånger importerade hit och bidrar istället till den hundsmugglingsindustrin som bara växer. Enligt Jonny Wallström, regissören bakom dokumentären, Älskade smuggelhund så har man upptäckt att hundarna ofta kommer från Ungern och Slovakien men även Vitryssland. Den stora importen av hundar förenklades också när man för några år sedan förenklade processen med hundpass och tog bort karantän på de hundar som fått rabiesvaccination.

Enligt SVT har de varit i kontakt med 70 familjer som köpt en hund av en liga som sålt hundvalpar med utgångspunkt Stockholm. Säljarna har hittat sina köpare främst genom Blocket och har sålt valparna för allt mellan 13 000-40 000 kronor över hela landet. Av dessa 70 familjer har minst hälften av hundarna varit sjuka.

– Det är ett stort tryck på hundköp idag och som förstagångsköpare kan det vara svårt att veta vad man ska titta efter hos en seriös säljare. En seriös säljare säljer inte heller till vem som helst och det är lätt att gå i fällan som nybörjare. De mer hundvana tittar ofta på hundens linjer och stamtavlor vilket man alltid bör göra så att man vet att hunden man köper är frisk, säger Jonny Wallström.

För kvinnan från Hässleholm ser det än så länge ut som hennes valp är frisk och valpen har också precis fått sitt ettårsvaccin.

– När jag fick höra om hur stor del av valparna som sålts som också varit sjuka så inser jag vilket tur jag faktiskt haft. Men jag inser också att det var mycket som var skumt med köpet när SVT berättade för mig om verksamheten med smuggelhundar.

Publicerad 14 November 2019 00:00