Stölderna i Hässleholm har ökat markant under september månad jämfört med i fjol.

Stölderna i Hässleholm har ökat markant under september månad jämfört med i fjol. Foto: Paola Nordgren/Mostphotos

Fler butiksstölder i Hässleholm än på tio år

Stölderna under september ökade mer än det dubbla

HÄSSLEHOLM.

De senaste siffrorna från Brottsförebyggande rådet(BRÅ) visar på en negativ trend när det gäller butiksstölder. Bara i september månad anmäldes 29 stölder i Hässleholms kommun. Vilket är fler än på samma period på över tio år.

Av
Paola Nordgren

Under september anmäldes totalt 29 butiksstölder i kommunen. Vilket är fler anmälningar än någon månad sedan 2009 och mer än dubbelt så många som snittet för september sedan 2006. I genomsnitt landar medeltalet för antalet anmälda butiksstölder på 14. Under september månad är det med andra ord dubbelt så många anmälda butiksstölder än genomsnittet.

Enligt Pär Cederholm, lokal områdespolischef i Hässleholm är det dock ingen anmärkningsvärd siffra då han anser att det fortfarande rör sig om relativt låga siffror trots allt.

– Det kan vara så att det är en och samma person som varit inne i flera butiker, då stiger antalet anmälningar snabbt. Men vi har ingen stor stöldvåg som vi uppmärksammat eller något sådant där, säger Pär Cederholm.

Problemen runt Kulturhuset med ungdomsgäng som stör och uppehåller sig i lokalerna är dock något polisen uppmärksammat och arbetar med just nu.

– Det kan ju vara så att ökningen hör ihop med att fler ungdomar hänger i centrum och på Kulturhuset men det är samtidigt bara spekulationer från min sida och vi arbetar nu för att få det lugnare i Kulturhuset som varit ett tillhåll i omgångar, särskilt under den kallare perioden.

Enligt centrumledaren Johan Jönsson har man dock märkt av en liten ökning av stölder under hösten.

– Jag får långt ifrån reda på allt men jag har fått information om en del stölder och snatteri under hösten. Tyvärr är det ofta en ökning just under hösten. Vi har dock kontinuerliga träffar med handlarna för det förebyggande arbetet och har bland annat förenklat arbetet med att anmäla en stöld genom att sedan en tid tillbaka använda oss av en app, berättar Johan Jönsson.

För Romano Fagones del så har man på Nisses märkt av någon ökning av stölder i butiken. Han poängterar dock att man är uppmärksam på när vissa besökare kommer in i butiken.

– Vi har dessutom både butikslarm, kameror och anlitar väktare från Securitas i förebyggande syfte, berättar Romano Fagone.

Antal anmälda butiksstölder i Skåne län

Kommun

2019 (september)

2018 (september)

Förändring

Bromölla kommun

2

0

+2

Hässleholms kommun

29

11

+18

Hörby kommun

3

3

0

Höörs kommun

6

3

+3

Kristianstads kommun

54

34

+20

Osby kommun

5

2

+3

Perstorps kommun

1

3

−2

Örkelljunga kommun

2

1

+1

Östra Göinge kommun

1

0

+1

Publicerad 15 November 2019 00:00