Britt Ekman och Juni är överens om att det är kul att baka.

Britt Ekman och Juni är överens om att det är kul att baka. Foto: Paola Nordgren

Gamla och unga bakar tillsammans

Pepparkaksbak stod på dagens schema

HÄSSLEHOLM.

En gång i månaden får Ehrenborgs äldreboende besök av barnen på Kyrkklockans förskola. Den här gången stod det pepparkaksbak på schemat och det blev allt från stjärnor till pepparkaksgrisar på plåtarna som gamla och unga fick fika på tillsammans efteråt.

– Det är verkligen härligt att få baka med barnen. Det är inte som förr då man som barn inte fick vara med. Idag är barnen mer framåt och hjälper gärna till. Det är dessutom härligt att få försvinna bort i bakningen för en stund, säger Britt Ekman som får hjälp av Juni bredvid.

Sedan några månader tillbaka besöker barnen på Kyrkklockans förskola de äldre på Ehrenborgs äldreboende en gång i månaden. De sjunger, pysslar eller har gymnastik tillsammans och idag stod det bakning på schemat.

– Vi brukar låta barnen vara med och bestämma vilken aktivitet vi ska ha. Detta är första gången vi bakar tillsammans och det är kul att se hur mycket det ger för våra äldre att få göra detta. Det ger så mycket energi och de tycker det är underbart, säger Jessica Martinsson, aktivitetsansvarig på Ehrenborgs äldreboende.

Full fokus för Hiyab i pepparkaksbaket.

Full fokus för Hiyab i pepparkaksbaket. Foto: Paola Nordgren

Varje träff dokumenteras också så att både anhöriga och föräldrar kan ta del av träffarna efteråt.

– Det betyder såklart även mycket för barnen att få träffa den äldre generationen och att sedan kunna gå hem och berätta för sina föräldrar vad de gjort, vet jag uppskattas även hos föräldrarna. Dessa träffarna väcker dessutom bra känslor hos våra demenssjuka och gamla minnen väcks till liv inte minst.

Publicerad 20 November 2019 00:00