Andreas Malmros och Tobias Persson driver sedan den 31 januari Stoby akvarieaffär. Den 4-5 oktober väntar höstpremiär och invigning i butiken.

Andreas Malmros och Tobias Persson driver sedan den 31 januari Stoby akvarieaffär. Den 4-5 oktober väntar höstpremiär och invigning i butiken. Foto: Paola Nordgren

Anrik akvarieaffär får nytt liv: "Vill bygga upp butiken till vad den en gång var"

Rikskänd sedan 60-talet

STOBY

. Stoby akvarieaffär gjorde sig ett namn i branschen redan på 60-talet men har de senaste åren inte haft öppet kontinuerligt. I januari tog dock Tobias Persson och Andreas Malmros över affären och har nu som mål att få liv i verksamheten på nytt och dessutom också utöka konceptet.

Detta är en återpublicering av en tidigare publicerad artikel,

– Vi märker att det finns ett intresse för akvaristik och dammar och när vi berättar för folk att vi tagit över butiken som många trott varit stängd blir de glada, så vår förhoppning är att kunna få liv i butiken och bygga upp den till vad den en gång var, berättar Tobias Persson.

När Stoby akvarieaffär öppnade på 60-talet spred det sig till stora delar av landet och man åkte långväga för att besöka butiken och köpa akvariefiskar men framförallt för de akvarium som tillverkades i Hässleholm. Numera är akvarietillverkningen flyttad men i butiken använder man sig fortfarande av de akvarium som gjordes på plats.

– Det visar att det var riktigt bra kvalitet på de akvarium som gjordes här. I dag har vi fiskar i 170 akvarium här i butiken och nästan samtliga har stått här sedan starten. Så när vi fick chansen att ta över den här anrika butiken så var det inte så mycket att fundera över, berättar Andreas Malmros.

Runt 400 olika sorters fiskar.

Runt 400 olika sorters fiskar. Foto: Paola Nordgren

I samtliga akvarium finns två, tre olika fisksorter, vilket innebär att det finns några hundra sorter att välja mellan för den som vill fylla på sitt akvarium och enligt de nya ägarna börjar också kunderna hitta tillbaka på nytt.

– Det är många som har en tanke om vad de vill ha redan när de kommer hit och har man inte det så kommer vi gärna med tips och råd om vilka sorter som fungerar ihop så att de inte riskerar att äta upp varandra. Eftersom det också kommer nya arter hela tiden försöker vi ha alltid ha de senaste arterna blandat med klassiker som guldfiskar och guppys.

Även om de bara haft öppet i några månader så märkte de snabbt att kunderna hade önskemål om en hundavdelning, därför har man tillgodosett det önskemålet och en avdelning med hundfoder och leksaker håller på att byggas upp och som kommer att invigas med ett event den 4-5 oktober.

– Vi hade runt 200 personer här på vår invigning av butiken i mars men den här gången kommer vi att utöka till två dagar och samtidigt som vi drar igång höstsäsongen med en massa erbjudande så kommer vi också att fira premiären av den nya hundavdelningen, berättar Tobias Persson.

Just nu håller man på att anlägga en damm i trädgården för utomhusfiskar.

Just nu håller man på att anlägga en damm i trädgården för utomhusfiskar. Foto: Paola Nordgren

För att också kunna visa upp utomhusfiskarna håller man nu dessutom på att anlägga en stor dammpark i trädgården för att kunderna ska kunna få inspiration och få en känsla för vad man kan göra i vattenväg i sin trädgård.

– Vi kommer att utöka med att erbjuda dammbygge och utomhusfiskar också inför nästa år. I framtiden är också målet att kunna bygga upp en liten saltvattenavdelning då vi märkt att det finns en efterfrågan även där. Att vi inte är någon kedja gör att vi kan styra helt själva och dessutom hålla den kvalitet till våra kunder som vi själva vill ha.

Totalt170 akvarium rengörs varje vecka.

Totalt170 akvarium rengörs varje vecka. Foto: Paola Nordgren

Publicerad 26 December 2019 00:00