Louise Svensson och Hertha Larsson driver tillsammans podcasten, Hundraåringen som började podda.

Louise Svensson och Hertha Larsson driver tillsammans podcasten, Hundraåringen som började podda. Foto: Paola Nordgren

Hundraåringen som började podda

Hertha och barnbarnsbarnet Louise bjuder på minnen från förr i poddformat

HÄSSLEHOLM.

Louise Svensson, lyssnar gärna på sin gammelmormor, 97-åriga Hertha Larsson och hennes upplevelser om hur det var förr. Samtidigt var hon trött på hur dagens poddar saknade mening och ofta handlade om ytliga saker. Det blev början till den gemensamma podden, "Hundraåringen som började podda".

Detta är en återpublicering av en tidigare publicerad artikel.

I podden tar Hertha Larsson och hennes barnbarnsbarn Louise Svensson upp ämne som hur det var att leva förr, andra världskriget och livet som statare bland annat. I podden får lyssnarna också ta del av Herthas upplevelser från tiden som ung och samhället som det såg ut då.

– Vi hade inget vatten, inga bilar eller tv-apparater. Tvättmaskin fanns inte heller. Jag ser ljust på min barndom, samtidigt skulle jag inte vilja säga att allt var bättre förr, för det var det inte. Men det var mindre stress och jag hade föräldrar som brydde sig om mig. Men när man ser småbarnsföräldrar idag och deras barn så undrar man ibland hur det kunde bli människor av mina egna barn, berättar Hertha Larsson.

För att inte gammelmormor Hertha Larsson skulle säga nej när Louise Svensson föreslog att de skulle börja podda så införskaffade hon all teknik och åkte helt enkelt hem till gammelmormor och berättade att hon bestämt att de skulle börja podda tillsammans och sedan dess spelar de regelbundet in podden, "Hundraåringen som började podda".

– Hon protesterade lite lätt, som jag visste att hon skulle göra, det var lite därför jag inte frågade om hon ville podda med mig utan bara berättade för henne att det var dags. Jag vet ju att hon kan vara lite blyg men jag tycker att hon har så mycket intressant att berätta att det skulle vara synd om inte fler fick höra, berättar Louise Svensson.

Även om Hertha Larsson då inte visste vad en podd var så har hon desto bättre koll nu. Sedan februari månad har de nämligen nästan varje vecka släppt ett nytt avsnitt och Hertha medger att det faktiskt varit ganska roligt, inte minst att få chansen att umgås med sitt barnbarnsbarn.

– Vi hade en paus i somras men annars har vi släppt ett avsnitt nästan varje vecka och jag hoppas att vi kan fortsätta med det och att vi genom den här podden kan sprida den visdom och livserfarenhet som finns eftersom vi vet att det är många som uppskattar det, säger Louise Svensson som också lovat att ställa till med en ordentlig fest för gammelmormor när hon fyller 100 om 2,5 år.

Publicerad 27 December 2019 00:00