Mia Strömberg som startade Reko-ring i Hässleholm säljer själv nötkött från sin gård.

Mia Strömberg som startade Reko-ring i Hässleholm säljer själv nötkött från sin gård. POLASE

Konceptet Reko-ring växer – allt fler vill handla närproducerat

Intresset för närodlat blir allt större

HÄSSLEHOLM.

För drygt ett år sedan drog Mia Strömberg igång Reko-ring i Hässleholm. Nu växer antalet medlemmar som vill handla närodlat och lokalt för varje vecka.

Av
Paola Nordgren

Detta är en återpublicering av en tidigare publicerad artikel.

Varannan onsdag möts Hässleholmsborna utanför Österås, som vill handla direkt av de lokala producenterna. Genom en förbeställning på Facebook så bestämmer man vad som ska handlas och sedan hämtas varorna upp varannan vecka. Det kan vara allt från kött till morötter och potatis till lokalt producerad honung, kravet är att produkterna som säljs ska ha odlats eller lagats och skapats direkt av producenten, inga mellanhänder.

– Jag läste om det här med Reko-ring på andra orter och blev inspirerad. När fler ville hjälpa till så tog jag kontakt med en rad lokala producenter som alla var intresserade av att bidra med sina produkter, berättar Mia Strömberg.

Numera lägger producenterna inför varje träff ut vilka produkter som finns tillgängliga, och sedan förbeställer de som vill handla, vilka varor de vill ha.

Mia Strömberg har själv gård och säljer kött via träffarna.

– Jag tycker det är ett bra sätt att sälja vårt kött på. Dessutom kan jag svara på frågor och träffar alla köpare på plats vilket jag tycker är trevligt. Att man vet var köttet kommer ifrån och att det är närproducerat är något som uppskattas.

Anders Andersson säljer honung.

Anders Andersson säljer honung. Foto: Privat

Antalet producenter och vilka varor som finns till försäljning varieras från gång till gång, tillgång och efterfrågan styr.

– Det varierar från gång till gång hur många som handlar men vi märker att det blir allt fler som blir medlemmar och börjar handla såhär. Även producenterna varierar och byts ut lite efter hand och det är helt valfritt hur länge man vill vara med och sälja men det är ett bra sätt att nå ut till de lokala kunderna och konceptet finns på allt fler orter.

Elin Niklasson säljer grönsaker.

Elin Niklasson säljer grönsaker. Foto: Privat

Publicerad 29 December 2019 00:00