När Maria tackade ja till en

När Maria tackade ja till en "god man" trodde hon aldrig att det skulle medföra en sådan stress och oro som det gjorde. Foto: Paola Nordgren

God man gjorde Marias liv till ett helvete: "Har aldrig mått så dåligt"

Kände sig låst och stressad

HÄSSLEHOLM

. Den kostnadsfria hjälpen från en god man blev inte vad Maria hade väntat sig. I stället skapade det stress och oro över att inte få ha någon insyn i sin ekonomi och dessutom väntade en faktura för tjänsten på 13 000 kronor.

Av
Paola Nordgren

Detta är en återpublicering av en tidigare publicerad artikel.

När Maria drabbades av en depression satte det sig på minnet och hon glömde emellanåt bort att betala sina räkningar. Det gjorde att hon hamnade hos Kronofogden och hon fick svårt att lösa situationen själv.

För att få hjälp kontaktade hon kommunen och frågade vad det skulle kosta med en god man och fick då besked om att det var kostnadsfritt, vilket fick henne att tacka ja till tjänsten så att hon kunde få hjälp att få ordning på sina räkningar och någon som kontrollerade att de betalades i tid.

– Jag hade haft hjälp av en god man tidigare och då betalat för tjänsten eftersom jag under tiden också arbetade och hade en lön. Men den här gången fick jag svar att det inte skulle kosta något när jag var sjukskriven. Vilket även min gode man bekräftat när hon räknat på min inkomst, berättar Maria.

Enligt Maria tog den gode mannen också snabbt hennes bankdosa, vilket gjorde att denna hade full tillgång till Marias samtliga konto och dessutom kunde föra över pengar från de olika kontona.

– Jag fick be om pengar till mat och fick aldrig så det räckte. Det stressade mig otroligt mycket att inte ha pengar till mat och jag trodde aldrig när jag tackade ja till tjänsten skulle uppleva den oro jag har gjort eller att detta skulle bidra till att jag mådde ännu sämre än tidigare.

Maria trodde istället att det skulle bli bra när hon bestämde sig för att ta hjälp av en god man som skulle hjälpa henne att se till att räkningarna blev betalda. Men det blev långt ifrån som hon tänkt sig. Istället kände hon sig instängd och låst och enligt Maria fick hon också skäll av den gode mannen efter att hon lyckats ta tillbaka sin bankdosa och då förde över sina pengar på sitt privata konto.

Det ska också enligt Maria ha fått den gode mannen att lämna uppdraget.

– Jag fick hjälp att lösa mina skulder så att jag idag inte har några anmärkningar hos Kronofogden, det är jag tacksam för. Den "gode man" jag blev rekommenderad därefter har det fungerat betydligt bättre i början. Men nyligen fick jag en faktura för tjänsten under 2018, på 13 000 kronor som jag inte vet hur jag ska kunna lösa. Däremot har hon på eget initiativ fört drygt halva summa utan mitt godkännande. Vilket gör att jag nu har 1400 kronor kvar att leva på resten av månaden. Hos kommunen får jag ingen hjälp och jag är rädd att detta ska innebära nya skulder då jag inte har de här pengarna.

Maria lever idag som förtidspensionär efter en lång tids depression och med fibromyalgi. Hon hoppas dock att hon om några månader själv ska kunna sköta sin ekonomi och sina räkningar igen.

Enligt överförmyndare på Hässleholms kommun så följer man SKL:s riktlinjer när det gäller arvode till en "god man".

– Hur det bedöms sedan är upp till person från person. Summan på arvode skickas alltid ut en gång om året, berättar en av kommunens överförmyndare.

Men går det att betala arvode per månad istället för att underlätta för personer som Maria?

– Nej, man får själv avsätta pengar varje månad inför arvodet.

Men går det att beräkna hur stort arvodet blir i förväg?

– Nej, det går inte. Men har man haft god man tidigare så har man ju ett hum om summan. Man får spara varje månad vad man tror och sedan får man lägga till om det blir för lite har man sparat för mycket så har man ju pengar över.

Publicerad 01 January 2020 00:00